Wednesday, October 30, 2013

happy 5 months~!



Assalamualaikum w.b.t...

'Aafiaa is already 5 months old. how time flies. masih trasa keseronokan mengandungkan dia, and dalam berpantang. hihi. semoga menjadi anak yang solehah anakku... yang taat kepada perintah ALLAH SWT. Ummi sayangkan 'Aafiaa dunia dan akhirat. 

another one month to complete exclusive breastfeeding. semoga ALLAH SWT permudahkan urusan untuk menyusukan 'Aafiaa secara exclusive for 6 months and fully breastfeed for 2 and a half years.

Monday, September 23, 2013

wake me up when september ends

Assalamualaikum w.b.t...

well, technically... it's already mid september and going to end soon. ahahaha. logik ah kan buh tajuk tu.

lama nya tak berblog. asyik duk jadi silent reader blog orang lain ja. sekarang ni dah tak macam dulu. dulu baca blog semua pasal life kawan-kawan ja... sekarang ni... rajin pulak menjengah blog ibu-ibu ni. dah jadi ibu ha. bahan bacaan pon more to motherhood lah.

sejak last post... I don't really have time to write something. my last entry pun... I only put some photos of my precious. memang tak tulis banyak mana pun. yelah... raya... then balik johor balik... plusssss my old laptop dah terkubur dah. rosak habis. nak repair dia kata kena tukaq chip hape ntah sampai 500++ so better I buy a new laptop instead of repairing the old one, right.

so here I go... I bodek my abah to 'loan' some money to buy a new laptop. I blame the kitties for the old one. hahaha. memang kittens (masa tu masih kittens) aku nakai gila duk main kejaq-kejaq sampai langgor laptop yg aku letak atas meja kecik. and nowwwww. I got the new one. thank you Abah! so boleh rajin skit kot noh.

btw... I've been transfered to office hour shift. semua gara-gara anak ni. kan duduk sorang ja kat johoq ni. nak taknak... kena sacrifice OT for my precious. kalau tak.. dia kena tidoq dengan pengasuh dia untuk dua hari. taknak taknak. tak rela since she's still breastfeeding. taknaklah bila malam kena guna botol. kesian. 

sekarang ni duduk berdua sajalah dengan anak. suami jauh. semua pasal anak handle sorang-sorang. tapi alhamdulillah dapat bos yang super duper memahami since dulu wife dia pun kena kerja shift masa dia duk jauh. 

a bit challenging jugak jaga dia seorang. mana nak doing house chores, mana nak solat, mana nak mandi, mana nak jaga dia. perghhh. kelam kabut woh tambah kalau dia teriak meneran. even kalau nature's calling pun buat gagah ja dengaq dia nangis. dia nak orang layan dia ja. bukan lapaq pun kadang-kadang tu. agaknya dia pun tahu erti kesunyian kan. haaaa. camtulah ummi ekau ni ha time takdak ekau dulu.

tapi alhamdulillah... mudah nak handle 'Aafiaa ni. dan dia pun duk elok dengan pengasuh time pergi kerja. pengasuh pun okay. 

Oh BTW! kak ipaq aku dah selamat melahirkan baby boy pagi tadi! sepasang dah cucu mak abah. huhuhu. 



Sunday, July 28, 2013

'Aafiaa is entering 2 months old







here are some of 'Aafiaa recent pictures. da makin kuat menyembang sekarang. time mood nak menyembang paling rancak adalah time bangun tidoq. memang riuh. Ummi sayang my little munchkin ni. hehehe

Monday, July 1, 2013

amalan sunnah hari ke tujuh



Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah... pada hari ketujuh anak aku on 05th May 2013 haritu... dapat jugak selesaikan beberapa amalan sunnah hari ketujuh...

pada hari tu... anak aku selamat diberi nama. Nama yang kami suami isteri sepakat nak bagi adalah 'Aafiaa binti Mohd Azri. 'Aafiaa bermaksud kesejahteraan/yang sihat. Semoga anak Ummi menjadi anak yang solehah yang sentiasa sihat dan sejahtera di dunia dan di akhirat. nama yang dipilih memang pendek ja. senang. aku suka pendek-pendek sebab nama aku panjang so aku kadang-kadang tension jugak nak bukak buku kejadian kena tulih nama penuh-penuh. so nama anak... aku dengan suami pilih satu saja. dan pendek. tak perlu panjang-panjang. ni nanti panjang-panjang... panggilnya pendek jugak kan. 

haritu jugak kami suami isteri laksanakan aqiqah untuk 'Aafiaa. sembelih kambingnya pada hari ketujuh tapi kenduri keesokkan harinya sebab kambing ambil dekat Trong, Taiping tapi kenduri buat dekat rumah mertua dekat Kulim. so petang hari ketujuh tu pi sembelih dan bawak balik ke Kulim. dah memang dari waktu mengandung standby kan duit untuk aqiqah. disebabkan tak tahu jantina dia masa tu... kena sediakan lebih lah.

rambut anak aku jugak sudah selamat dicukur pada hari ketujuh jugak dan harga emas timbang rambut yang dicukur tu disedekahkan kat anak yatim. rambut dia masa lahir taklah tebal sangat. memang ramai teka dia lelaki. bila botak... lagi la orang kata lelaki. hahaha. tak apalah rambut dogoi pun... yang penting rambut dalam perut tu kena buang. kalau ikutkan cukur ikut sunnah Rasulullah SAW... rambut kena cukur habis... bukan potong sikit-sikit. so... anak ummi botak pun botak lahhh. majlis apa pun tak buat. yang penting... kepala kena gondol

bertahnik atau belah mulut pun dibuat pada hari tu. bertahnik guna air zam-zam dan kurma oleh mertua aku sendiri. memang orang kata lagi elok buat dengan mana-mana ustaz. xpa... mertua aku pun kuat agama orangnya dan luas ilmunya. insyaALLAH 'Aafiaa dikalangan orang yang kuat agama. :D


Semoga anak Ummi dan Abi, 'Aafiaa binti Mohd Azri menjadi anak yang solehah, taat kepada ALLAH SWT, cintakan Rasulullah SAW dan rajin-rajin mendalami al-Quran serta belajaq ilmu agama islam dengan lebih mendalam. Ummi dan Abi love you 'Aafiaa.